Övriga resurser

I den här bokhyllan hittar du resurser som kan hjälpa dig då du skapar material, både som lärare och som deltagare i en kurs. Mer länkar och tips kommer efterhand. Kom ihåg att alltid kolla upp vilken licens materialet har och försäkra dig om att du följer licensen. Materialet är ordnat efter typ av resurs och typ av licens. Längst ner på sidan så hittar du också tips på var du kan lära dig mer om upphovsrätt.

Länkar till bildsidor

Sidor som erbjuder bilder med licensen CC-0:

Sidor som erbjuder bilder med olika öppna licenser. Information om de enskilda bildernas licenser hittas i samband med bilden.

Länkar till kartsidor

Sida som erbjuder kartor med open source:

Vill du läsa mera om Open Street Maps licenser så kan du göra det HÄR.

Länkar till ljudsidor

På följande sida finns ljud med olika CC-licenser. Vilken CC-lincens som gäller anges skilt för varje ljudfil (i höger kant), man får mer information om vad licensen genom att klicka på "This work is licensed..."-länken.

På följande sida hittas ljudfiler med olika öppna licenser. Vilken licens som gäller för en enskild ljudfil anges på de enskilda filernas sidor.

Länkar till videosidor

På sidan nedan hittas videor med olika öppna licenser. Vilken licens en enskild video har står på videons sida.

Länkar till sidor med textmaterial

Texterna på Wikipedia är producerad under öppna licenser och får alltså återanvändas. Du kan läsa mer om hur man får använda Wikipedias texter här. Observera dock att du kan göra dig skyldig till plagiat om du använder andras text utan att ange källan på sedvanligt sätt.

Program

Program för sameditering:

Ritprogram:

Lär dig mer om upphovsrätt

Boktips:

  • Upphovsrätten - handbok för lärare, Tarmo Toikkanen och Ville Oksanen, Schildts & Söderströms 2013

Länktips: