Tips

Sidan är under uppbyggnad.

Här kommer du att hitta tips på hur man kan använda Virum-appen t.ex. i undervisningen. Medan sidan är under uppbyggnad, så kan du här läsa veckans tips.

Veckans tips: Dags att önska kurser för nästa läsår!

Snart börjar det bli dags att fundera på kurser inför nästa läsår. Är du studerande eller studiehandledare och saknar något i din skolas kursutbud? Är du lärare och har idéer om någon kurs du skulle vilja hålla? Är du rektor eller utbildningsdirektör och vill bredda din skolas kursutbud eller finna samarbetspartners för att hålla kvar det befintliga utbudet? Hör av dig till info(a)virum.fi med dina önskemål eller skicka dina önskemål via formuläret på kontaktsidan, så ser vi vad som är möjligt.

Nyhet: möjlighet att kopiera hela sidor

Nu kan man enkelt kopiera hela sidor mellan häften och kurser. På så sätt blir det lättare för den som skapar en kurs att bygga på sitt kursmaterial under kursens gång och samtidigt hålla grundmaterialet uppdaterat. För att kopiera en hel sida, så sätter man den kursen/häftet man vill kopiera TILL i redigeringsläge. Sen klickar man på den sidan man vill kopiera, tar i symbolen för kopiering (de två sidorna inringade i bilden) och drar den till kursen/häftet. En ny sida med samma rubrik och innehåll som den kopierade skapas då efter den sidan som var öppen i kursen/häftet.

Veckans tips: strukturera upp materialet

Använd Virum-appens bok-upplägg för att strukturera upp innehållet då du skapar material i häften och kurser. Du kan t.ex. använda olika kapitel för olika teman eller veckor. En översikt över strukturen och kursinnehållet får du då med hjälp av innehållsförteckningen. I bilden ser du ett exempel på hur Linda Mannila strukturerat upp materialet i kursen ”Programmering och elektronik”.

 

Veckans tips: fontstorleken kan ändras

Har du någon gång önskat att texten skulle vara lite större eller att du skulle kunna se mer av sidan? Inga problem! Du kan ändra fontstorleken för dina kurser, böcker och häften. Du gör det då du är inne i kursen/häftet/kursen genom att först klicka på kugghjulet uppe i hörnet och sedan dra slidern vid AA (se bilden nedan). Nedan finns också exempel på mindre och större text.

Veckans tips: alla verktyg kan användas i meddelanden

Då man skickar meddelanden med Virum-appens egna system, så kan man använda alla verktyg i verktygsbalken i meddelandet. Man kan alltså spela in ljud som man lägger till sitt meddelande, sätta med matematiska lösningar, osv. Meddelande funktionen hittar du genom att klicka på kuvertet, som syns till höger då du är inne i en kurs.

Veckans tips: hitta lätt dina uppgifter

Som studerande kan du lätt få en översikt över kursens hemuppgifter eller inlämningsuppgifter. Om du först klickar på kuvertet till höger och sen på huset uppe till höger, så får du fram en lista på alla meddelanden om uppgifter som läraren har skickat. Du får då en översikt över alla deadlines. Då du klickar på ett meddelande så ser du uppgifternas namn. Om du klickar på en uppgift så öppnas den i fönstrets vänstra del. På så sätt är det lätt att hitta rätt uppgift.