Prenumeration

Vad är en Virum-prenumertation?

Virum-prenumerationen ger åtkomst till Virums server. Åtkomst till servern behövs bland annat för att:

  • starta en app första gången
  • ansluta sig till en kurs
  • få uppdateringar som läraren gör till kursmaterialet
  • skicka in uppgifter till läraren
  • få och skicka meddelanden via kursers mail-funktion
  • synkronisera innehållet i ens kopior av appen
  • skapa säkerhetskopior av ens material på servern
  • få tekniska uppdateringar till appen

För att kunna kontakta servern behövs förstås också internetanslutning. Om man har en giltig prenumeration, så kontaktar Virum-appen automatiskt servern då den har tillgång till internet. Om man har kontakt till servern så får man automatiskt mjukvaruuppdateringar till Virum-appen då man startar den. Virum-appen laddas ner på och körs från den egna datorn. På så sätt kan appen användas också då man saknar internetanslutning, men funktionerna ovan funkar inte just då. Om man har en giltig prenumeration, så kommer dock appen att skicka iväg meddelanden, synkronisera sig osv., så fort den får kontakt med nätet.

Vad händer när Virum-prenumerationen upphör?

Då prenumerationen upphör, så förlorar man kontakten till servern och kan alltså inte längre göra det som står i listan ovan. Men eftersom Virum-appen sparas på datorns hårddisk, så har man fortfarande tillgång till själva appen och det innehåll som fanns i den då prenumerationen tog slut. Man kan alltså fortsättningsvis läsa kursmaterial från sina gamla kurser (i sådant skick det var då prenumerationen tog slut). Man har också tillgång till sina anteckningshäften och kan redigera dem och skapa nya. Skillnaden är att alla ändringar man gör nu bara sparas lokalt på datorn. Det finns alltså inte någon backup på servern och om man har flera kopior av appen, så synkroniseras de inte längre. Om man har laddat ner böcker, så finns de också kvar på bokhyllan. Om man vill behålla kontakten till servern (för att fortsättningsvis få uppdateringar till materialet, delta i kurser etc.), så behöver man förnya sin prenumeration.

Vem kan ha en Virum-prenumeration?

Virum-prenumerationen är personlig. För att kunna skaffa en prenumeration, så måste man därför ha ett Virum-användarnamn och –lösenord. För att få det behöver man registrera sig som användare i Virum. Det är gratis att registrera sig och det enda som krävs är att ens skola är med i Virum. Du hittar registreringen på första sidan. Du kan läsa om hur uppgifterna du anger i samband med registreringen hanteras i dataskyddsbeskrivningen.

Vad kostar en Virum-prenumeration och hur kan man skaffa en?

Virum-prenumerationen köps från tjänsteleverantörens 4f web shop. Man kan komma dit via knappen ”Köp prenumeration” på Virums startsida. Prenumerationen kostar 18 euro för 180 dagar. Vid köpet måste den studerandes Virum-användarnamn samt den e-postadressen man angett vid registreringen till Virum skrivas in för att försäkra sig om att prenumerationen betalas för rätt användare. Den studerande behöver alltså registrera sig före man köper prenumerationen.