Nu kan du också ringa till ViRum

Om du vill ha hjälp med Virum-appen eller mer information om Virum, så kan du nu också ringa till ViRum. Vi svarar i allmänhet på vardagar mellan 9-12. Numret är: 0442378732. (Numret är finländskt, så lägg till riktnummer +358 ifall du behöver det.) Du kan förstås också alltid, precis som tidigare, skicka e-post antingen till help(a)virum.fi eller info(a)virum.fi. Alternativt lämna ett meddelande via kontaktsidans formulär. Vi svarar alltid så fort vi hinner.

Uppdatering: första sidan och filstorlek

En automatisk uppdatering har skickats till Virum-appen. Uppdateringen innehåller bland annat korrigeringar till häften och kursers första sida, som nu bör fungera utan problem. I allmänhet kan det dock vara bra att hålla första sidan som en titelsida och skapa nya kapitel och sidor för innehållet.

Uppdateringen innehåller också en begränsning för filstorleken på ljud- och videofiler som laddas upp i häften/kurser. Detta för att undvika att häftet/kursen blir väldigt långsam eller i värsta fall kraschar, vilket annars kan hända om för stora mediefiler läggs till. Om man önskar lägga till stora mediafiler, så är rekommendationen att man istället lägger upp dem på nätet via t.ex. Youtube och sedan bäddar in dem i häftet/kursen.

Veckans tips: ändra utseende på appen

Om du vill kan du ändra utseendet på din Virum-app. Du gör det genom att klicka på kugghjulet uppe i högra hörnet på första sidan. Välj sedan ”Generell”. Där finns det möjlighet att välja mellan flera olika teman. I bilderna nedan ser du fem av alternativen.

Veckans tips: 4F-häfte i A-delen

De av Virum-appens verktyg som finns i 4F-häfte på Abitti-stickan, så får också användas i A-delen i studentprovet i matematik, då CAS-programmen är avstängda. Verktygen kan användas för att skriva matematiska lösningar och rita grafer. De är alltså frågan om samma verktyg som matteverktygen i Virum-appen.

Virum-appens verktyg nu i studentexamen!

Vi kan stolt meddela att Virum-appens verktyg kan användas i studentexamen! Samma verktyg som finns i 4F-häftet i Abitti finns nämligen i Virum-appen. Med Virum-appen kan man man alltså träna på att använda verktygen, samtidigt som appen erbjuder flera funktioner. Du kan läsa mera om den senaste Abitti-versionen i deras blogg, som du kommer till via den här länken.

Veckans tips: videokonferens

Via Virum-appen, så kommer man åt ett program för videokonferens som heter Jitsi. Då du är inne i en kurs i Virum-appen, så öppnar du det genom att först klicka på ikonen i bilden nedan (i appen hittar du den till höger) och sedan på ”Start”. Du kommer då till ett ”rum” som är gemensamt för kursen. Där kan du t.ex. ha videokonferens eller chatta med läraren och de andra kursdeltagarna.