Veckans tips: skriva matematik i Virum-appen

Det går bra att skriva matematiska tecken i Virum-appen. I texteditron, så får man fram rutor där man kan sätta in matematiska tecken om man trycker CTRL och M på tangentbordet. I rutan kan man sedan få in matematiska tecken genom att klicka på dem i matematikpanelen eller genom att skriva Latex-kommandon. Du kan se hur matematikpanelen ser ut i bilderna nedan. Om man vill göra längre lösningar så finns flera verktyg för att skriva matematik. Du kan läsa mer om hur man skriver matematik i Virum-appen HÄR.

MatamatikpanelenText

MatematikpanelenOmgivning

Veckans tips: använd Virum-appen i närundervisningen

Virum-appen är utvecklad för att kunna användas både i när- och distansundervisning och kan användas också i kombination med annat undervisningsmaterial. I närundervisningen kan man till exempel använda appen för att samla undervisningsmaterial. Istället för att dela ut uppkopierat extramaterial, så kan man sätta in motsvarande material i Virum-appen. Då man använder Virum-appen för att samla extramaterial, så får också studerande som missat lektionen t.ex. på grund av sjukdom tillgång till extramaterialet. Som lärare slipper du alltså släpa runt på den där extra kopian åt Anna och som studerande så riskerar du inte att missa viktig information. Dessutom sparar du kanske några träd. Förstås kan appen också användas som huvudsakligt undervisningsmaterial.

Att Virum-appen är digital ger dig också fler möjligheter. T.ex. kan du sätta in frågesporter med direktrespons som studerande kan lösa under lektionstid eller som hemläxa.

Veckans tips: understrykningsverktyget

Det finns ett verktyg i Virum-appen för att göra understrykningar och lägga till kommentarer. På så sätt kan både studerande och lärare som läser ett material lägga till egna privata anteckningar. Verktyget hittas till höger då man är inne i ett häfte, en kurs eller en bok och symbolen för det är en penna med en linje under. Du kan läsa mer om hur verktyget fungerar HÄR. I bilden nedan så kan du se hur det ser ut då jag strukit över text på en sida i Linda Mannilas programmeringskurs.

UnderstrykningProgramering

Andelslaget ViRum är nu officiellt bildat!

Ansökan om att bilda Andelslaget ViRum är nu godkänd. De första kommunerna att gå med i andelslaget är Borgå, Jakobstad, Kronoby, Nykarleby och Pedersöre. Vi är jätte glada för det och hoppas att flera snart kommer med! Andelslaget ViRum erbjuder tillgång till Virum-appen och stödjer samarbete kring kursutbudet. Du kan läsa mer om Andelslaget ViRum och medlemskap här på hemsidan under “Om Virum”.

Veckans tips: flera Virum-appar på samma dator

Är ni flera personer som använder samma dator och behöver var sin Virum-app? Skulle du vilja organisera ditt undervisningsmaterial så att du t.ex. hade en app per ämne? Det är möjligt med Virum-appen, eftersom man kan ha flera appar på samma dator. Det här kan användas både av studerande och av lärare. Om ni t.ex. är flera syskon som använder samma hemdator, så kan alla ha en egen app på den. Eller om du t.ex. vill ha skilda häften för matte och fysik, så kan du välja att ha en Virum-app där du samlar allt ditt mattematerial och dina mattekurser och en annan där du samlar allt ditt fysikmaterial och dina fysikkurser. Om du hellre vill samla allt på ett ställe kan du förstås använda en enda app.

Registreringen för studerande öppen!

Nu är det möjligt för studerande vars skola är med i Virum att registrera sig och börja använda Virum-appen. Fram t.o.m. 31.7.17 är dessutom prenumerationen på servern gratis för studerande i Virum-skolorna, så de kan helt gratis ladda ner och börja använda appen. Du kan registrera dig och ladda ner appen via startsidan. Varför vänta? Testa med det samma!

Har du några frågor? Skicka e-post till info(a)virum.fi. Vill du ha hjälp? Skicka e-post till help(a)virum.fi.